Fmv Işık Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi 2016-2017 akademik yılı açılış töreni Şile Kampüsü'nde yapıldı.

Öğrencilerin adına konuşma yapan Işık Üniversitesi Onur Konseyi Başkanı Ceren KESER:

"Eminim hepiniz burada bulunmaktan dolayı mutlu ve heyecanlısınız. Emin olun ki ilk günde ne kadar mutluysanız son gününüzde de o kadar mutlu olarak buradan ayrılacaksınız. Mezun olduğunuzda okulu bırakamazsınız, hayatınız boyunca bu kimliği taşıyacaksınız. 40 yıllık meslek hayatınızın ışığı olacak bu nedenle bu kısacık süreyi en iyi şekilde geçirmenizi öneriyorum. Işık Üniversitesi bize harika seçenekler sunmaktadır. Yemyeşil bir ortamda huzurlu sağlıklı keyifli bir öğretim süreci içinde deneyimli bir kadronun sayesinde Atatürk'ün çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için bize hayata hazırlıyor."dedi.

Törenin ikinci konuşmasını yapan FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin TEKİNAY:

"Üniversitemizin 20. yaşını doldurduk. Ben bu şerefli görevi gururla üstleniyorum. Geçen yıl yönettiğim ilk akademik açılış töreninde sizlerin huzurunuzda bir söz verdim. Kısaca hatırlatmam gerekirse; zaman zaman kızdığımız ama her zaman tarifsiz bir aşkla sevdiğimiz ülkemizde laik bir sisteme dayalı 21. yüz yıl üniversitesi mezununun tanımına uyan iyi insanlar yetiştirmeye söz vermiştik. 'Işıklı Yenileşim' dedik, yenileşim bizim için hiçte yeni değil. 130 yıllık bir mirası üstlendik. 'Işıklı Yenileş'imin 21. yüzyıl üniversitesi olma yolundaki hızlı tasarımı olduğuna inandık ve hızlandırılmış evrimimizde uluslararası antlaşmalarla dünya sahnesinin tasarıma dayalı 5 boyutlu eğitim sistemini getirdik. Üniversite giriş sisteminin bize sunduğu istatistiklerle başarımız ölçüldü. Başarı performansı en yüksek 10 üniversiteden biriyiz. Ülkemizde bu 10 üniversiteye yakından baktığımız zaman en yaşlı 3 üniversiteden biriyiz ve bu ilk 3 üniversiteye baktığımız zamanda en çok öğrenci alan ve öğrenci sayısını en çok arttıran üniversiteyiz. Bunlarla ne kadar gurur duysak az. Biz dünya üniversitesiyiz. Hiçbir geçici temaya kapılmadan mirasımızı nice 130 yıllara bırakmak üzere devam ediyoruz. Bu yılki sözüm geçen yılki sözümün tekrarı olsun. Koyduğumuz bütün stratejik hedeflerimizin artarak devam etmesini isterim. Tekrar hoş geldiniz. Hepiniz için verimli bir yıl olsun bütün emeklerimiz üzerinizde olsun." dedi.

FMV Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sıddık YARMAN:

"Yıllarca üniversitelerde eğitim programlarını tartıştık ama isterseniz biraz daha ayaklarımız yere basarak özellikle ülkemizde katma değerli ürün ve hizmetleri güçlendirecek bakış açısı dünyada nasıl gelişiyor, bu olaylar nasıl oluyor, Işık bu işin neresinde? Şimdi arz talep dengeli açısından küresel ileri teknolojiler pazarının fazlarını 5 aşama olarak özetliyoruz. Bunlardan birinci fazı temel araştırmalar fizik kimyada olduğu gibi temel bilimlerde oluşan araştırmalar. İkinci faz sanat kültür onlarsız zaten düşünülmez. 2 faz da temel bilimler fazında yapmış olduğumuz çalışmaların teknik gelişmelerle taçlandırmak ve temel bilim sonuçlarını ileri teknolojilerle bezeyebilmek. 3. faz ise teknolojik gelişmelerle pazara dönük ürünleriniz olması gerekiyor. Üretim ve araştırma ortaya koymak gerekiyor. Sonunda yaratıcılık yenilikçilik geliyor, raflarınızı dolduruyor. Biz Işık Üniversitesi olarak hem ülkemizde hem de dünyada ağırlığı olan bir üniversite hedefiyle yola çıktık ana bakış açımız böyleydi ve 1. Fazı tamamladık. Üniversite olarak hem 2 hem de 3. fazla ilgili çalışmalara başladık. Işık üniversitesi gelişen dünya koşullarına kendini uydurmaya başladı. İlk 5 yıl kuruluş aşaması 5 ile 10 sene büyüme aşaması, 10 ve 20 sene olgunlaşma aşaması. Yeni yerleşimlerle en atılımcı en girişimci üniversiteler içerisinde en üst sıralarda yer almak çok keyifli bir şey. 2016 2017 açılış yılımızın hepimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

"İlk Ders" Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Üstün ERGÜDER'den:

"Üniversite bir meslek yeri değildir. Evet bir meslek edinebilmek için odaklanıyorsunuz fakat mücavir alanlarda edindiğiniz bilgiler sizlerin çok işinize yarayacaktır. Üniversiteden bekleyeceğiniz bir meslek değildir bir yaklaşımdır, bir beceridir. Soru sorabilme, kendine güvenebilme ve bilgiye gidebilmedir. Örneğin internet tarayıcısına yazdığımızda birçok bilgi çıkıyor bu bilgiler yığınından önemli olan en doğru bilgiyi seçebilmektir ve bu bir yaklaşımdır. Yani kültürel faaliyetlerde bulunmak, birbirini dinlemek, sentez çıkarmak, birbiri ile tartışabilmek üniversitede kazanılabilen bir şey olmalıdır. Bu nedenle üniversitenin en önemli görevi yeniyi öğrenmeyi, soru sormayı tetikleyebilmesi olarak görüyorum. 'Gerçek Üniversite' nedir diye bana sorarsanız Von Humboldt'un geliştirdiği fikirler üzerine gelişmiştir. Humboldt şunu söyler "Bir toplumun sürekli doğrunun peşinde koşan kurumlara ihtiyacı vardır." Değerli öğrenciler, gerçekten üniversite her türlü umutsuzluğun, yoksuzluğun, yoksulluğun, bağnazlığın, peşin hükmün ve ön yargının ortasında kalsa bile bir vahadır. Çünkü Gerçek Üniversite insanı insan yapan düşünceye, akla ve bilgiye sınır koymanın değil ve öğrenmede ve öğretmede yasak tanımayanların toplandıkları yerdir. Üniversite aklı yüceltir. Işık Üniversitesinin sizlere bu değerleri aşılayacağından eminim." dedi.

2016-2017 Akademik yılı açılış töreni açış konuşmalarının ardından müzisyen Hakan Ali Toker'in piyano dinletisi ile sona erdi.