Devrim Erbil'in "Işık ve Şiirsel İzlenimler" Resim Sergisi Galeri Işık Şile'de

FMV Işık Üniversitesi'nin 20. Kuruluş Yılı Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Devlet Sanatçısı, Sanat Eğitimcisi Ressam Prof. Dr. Devrim Erbil'in "Işık ve Şiirsel İzlenimler" resim sergisi, Işık Üniversitesi Galeri Işık Şile'de açıldı.

Devlet Sanatçısı, Sanat Eğitimcisi Ressam Prof. Dr. Devrim Erbil:

"Kendimi her zaman sanatın bir neferi olarak gördüm, çünkü bizim dönemimizde sanat ile ilgili bu kadar ayrıntılı dallarda eğitim verilmiyordu. Bir tek resim bölümü, heykelcilik, mimarlık ve dekoratif sanatlar vardı. Bu yüzden sanatın Türkiye'de daha çok sınırlı bölgelerde kalmasını, daha çok elit bir zümre içinde kalmasını istemiyorum. Bunun için bütün hayatım boyunca sanatın yaygınlaşması için çaba gösterdim. Konferanslar verdim, bütün Anadolu'yu dolaştım, hocalık ettim hala ediyorum, müzecilik yaptım. Ama sanat gibi değil, sanatçı olmak ayrı bir şey, büyük bir heyecan. Büyük bir coşkuyla, ilk resim yaptığım zamanın heyecanıyla resim yapıyorum. Yolun sonuna gelip depara kalkan atletler gibi ben de son hızla, gücümün yettiği kadar, zamanımı hiç kaybetmeden kendimi daha çok resme vererek, daha çok resim yapmak heyecanı içindeyim. Burada çok seçkin bir toplulukta, sanata değer veren bir üniversitede; rektörüyle, dekanıyla, hocalarıyla sanat ortamında bulunmaktan son derece mutluyum." dedi.

FMV Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Tamer Başoğlu:

"Devrim hakkında konuşmak hakikaten çok zor. Kendisini 1955 yılında tanıdım. Yaklaşık 60 senedir beraberiz. Bizlere genelde sizlere de resme uzaktan bakılması tavsiye edilir. Oysa Devrim Erbil'in resimleri bir mehtaptaki yakamozlar gibi ya da bir günbatımındaki o pırıltılar gibi uzaktan seyircisini kendine çekmeye çalışır ve bunu başarır da. İnsanlar yorgun ayaklar üzerinde dahi olsa o seyri yaparken adeta kendilerini bir bulut üzerinde konuşlanmış ve oradan bakarmış gibi resmin içine kadar girer. Burada kendi kültür yapılarımızı, diğer resimlerinde olduğu gibi İstanbul'u yakından incelemeye başlar ve o yapıların yanı sıra gezdiği, bildiği ya da bilmediği sokaklarda büyük bir zevkle kendisini adeta kaybeder. " dedi.

FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak:

"Devrim Hoca hayat hikayesinde şöyle demiş: " Çocukluğumda doğanın renklerini özümseyerek resimlerime yansıtmak istedim. Hala o düşüncedeyim. Bugün yaptığım resimlerde de aynı duygular içindeyim" gene hoca diyorki " Ben resimlerimi küçük bir gruba değil tüm topluma yayma arzusu ve eylemi içerisindeyim. Yaptığım resimler bir renk, bir şiir ve benim konularım doğayla beraber kentsel doku, kasabaların dokuları resimlerin özünü teşkil ediyor ve bunları topluma vermeye çalışıyorum." Aslında hakikaten resimler bir renk cümbüşü, bir şiir, renk ve şiirin buluştuğu bir ortamı yansıtıyor." dedi.

FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay :

"Ülkemizin en büyük ustalarından birine ev sahipliği yapıyoruz bugün. 20.yılımızı bu kadar güzel kutlamamızı sağladığı için ve bütün emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Ben Devrim Hocama, kısaca üniversitemizin misyonu aydınlatmak olduğu için üniversite mezunu ve mensubu olan herkesin aydın olmak görevi olduğu için bir mühendis olarak, bir üniversite yöneticisi olarak hepimizin birer sanat neferi olduğunu ve sanatı yaygınlaştırmak misyonunu hepimizin üstlendiğini dolayısıyla yanında ve arkasında olduğumuzu söylemek istiyorum. " dedi.

Devrim Erbil Kimdir?

1937 Uşak'ta doğdu. 1955'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi. Galeride, Dikmen'in atölyesinde, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi oldu. 1959 yılında "Soyutçu 7'ler" grubunu kurdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünü bitirdi. 1962 yılında Akademi'ye asistan oldu. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde görev aldı. 1963 yılında Tülay Tura, Altan Gürman, Adnan Çoker ve Sarkis'le "Mavi Grubu'nu" kurdu. 1965 yılında İspanya Hükümeti'nin verdiği sanat bursunu kazanarak gittiği Madrid ve Barcelona'da başladığı meslek araştırma ve incelemelerine Paris ve Londra'da devam etti. 1969'da Yılın genç ressamı seçildi. 1969 yılında Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği başkanlığı görevinde bulundu. 1975 yılında Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı yaptı. 1979 yılında İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü'ne atandı. Üç buçuk yıl süreyle bu görevde bulundu. 1981 yılında İ.D.G.S Akademisinde Profesörlüğe yükseldi. 2004 yılında Mimar Sinan Üniversitesi'nden emekli oldu. 2005'te Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi kurucu dekanı olarak görev yaptı.

Sergi, Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Galeri Işık Şile'de 31 Ekim 2016 tarihine kadar izlenebilir.