Doğan Zafer Ertürk'ün "Kareler" Fotoğraf Sergisi Galeri Işık Şile'de Açıldı

FMV Işık Üniversitesi'nin 20. Kuruluş Yılı Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen, Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğan Zafer Ertürk'ün "Kareler" İsimli Fotoğraf Sergisi Işık Üniversitesi Galeri Işık Şile'de açıldı.

Prof. Dr. Doğan Zafer Ertürk:

Öncelikle şunu söylemek isterim, ben bir fotoğraf sanatçısı değilim. Ben fotoğrafı amatörce yapan meraklı olduğum, ilgi duyduğum mimarinin yerleşme alanlarında çekim yapmaya gayret eden 1980'den beri bu işi yürüten bir insanım. Böyle bir etkinliği bana bu imkânı veren birçok insan var. Bunların başında sırasıyla dostum Yavuz Koşaner, Yorgo İstefanopulos ve sahiden bu serginin bütün detaylarıyla inceden inceye uğraşan İsmail Avcı'ya huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Ama bir teşekkürüm de, yıllarca beraber çalıştığım meslektaşlarım, bugün beni yalnız bırakmadılar. Asistanlığımdan beri hiç yalnız kalmadım onlar sayesinde. Sahiden çok şey borçluyum onlara. Şuanda aramızda değiller ama bu tür her konuşmamda bir şeyi vurgulamak istiyorum, akademik yaşamda yalın olmayı, sade olmayı, mütevazı olmayı öğrendiğim, her çalıştığım mekanda resimlerini astığım Erdem ve Özgönül Aksoy'a gönül dolusu teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Prof. Dr. Melih Boydak:

Zafer hocamız çok büyük bir alçakgönüllülükle dedi ki; Ben amatör bir fotoğrafçıyım. Ama fotoğraflar öyle demiyor. Fotoğraflar diyor ki biz varız. Fotoğrafların hakikaten kendileri başka bir dünyaya götürebiliyor bizleri. Çok güzel, amatörlükten öte diye düşünebilirim. Gerçekten çok parlak bir akademik ve yönetsel yaşamı olan Zafer hocamızın bu profesyonel çalışması diyeceğim ben, bizleri heyecanlandırdı.

Prof. Dr. Yorgo İstefanopulos:

Zafer hocanın amatör dediği fakat harikulade profesyonel sergisini burada sizlere sunuyoruz. Fakültemiz adına ben bir gurur vesilesi sayıyorum. Zafer hocanın dediğine göre 1980'den beri resim çekiyor. 46 ülkeyi dolaşmış. Burada sadece 13 ülkenin fotoğrafları var. Burada göreceğiniz gibi Türkiye'den Kuzguncuk Evleri, Balat Evleri gibi çarpıcı, bizim özlemini duyduğumuz ahşap evlerin bu güzelliklerin görüntüsü var fakat aynı zamanda diğer ülkelerin çarpıcı anıtları var. Birçok ülkenin renkli çarpıcı görüntülerini bizlere sunuyor. Arşivinde 50.000 tane daha fotoğraf var. Bunların yarısı maalesef analog teknolojiyle çekilmiş. Diğer yarısı elektronik ortamda bir de birazdan başlayacak olan otantik müzik koleksiyonu var.

Prof. Dr. Şirin Tekinay:

Her şeyden önce alçak gönüllülükte verdiği ders için hocama teşekkür ederek başlamak istiyorum. Benim kişisel merakım diyerek getirip paylaştığı bu güzellikleri burada izlememizi sağlayan değerli hocalarımıza da, Güzel Sanatlar Fakültemize de çok teşekkür ederim. Hocam bu sadece merak ben profesyonel değilim diyemezsiniz artık, çünkü kişisel küçük bir sır paylaşayım; ben de fotoğraf çekerim, çekmeye çalışırım. Artık hocamdan sonra bu kadar söyleyebileceğim. Gözlerinize yüreğinize sağlık hocam. Fotoğraf çekmenin benim için ne demek olduğunu ve bu paylaşımlarınızın ne demek olduğunu şöyle özetleyebilirim. Anı yakalayıp sonsuzlaştırmak tutkusu… Tabii işimi çok seviyorum dedim ama bu anı yakalayıp sonsuzlaştırma tutkusuyla ilgili en güzelini herhâlde, Ataol Behramoğlu söylemiş; "Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana" diye ve bunu bize en güzel getirenlerden Zafer hocama tekrar teşekkür ediyorum.

Sergi, Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Galeri Işık Şile'de 09 Aralık 2016 tarihine kadar izlenebilir.