3. Forum Mobing 2016

Işık Üniversitesi ev sahipliğinde Dördüncü Boyut Akademi tarafından organize edilen "3. Forum Mobing 2016" etkinliği Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde gerçekleşti.

Bu yıl üçüncüsünün düzenlendiği Forum Mobing, 2014 yılında olduğu gibi yine Işık Üniversitesi ev sahipliğinde Maslak Kampüsü'nde gerçekleşti. Forumda "Mobingin Psikolojik, Adli Tıp, Hukuki, İş Sağlığı ve Güvenliği Boyutları, Liderin Gözünden, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Etik Uygulamalar Doğrultusunda Mobingle Mücadele" başlıkları ele alındı ve yapılan " Türkiye'de Mobingle Mücadele Ne Durumda?" konulu araştırmanın sonuçları paylaşıldı.

İlk açılış konuşmasını yapan 4B Akademi Kurucusu Çağlar Çabuk:

"Uzun yıllardır bu konu üzerinde konuşuyoruz. Çünkü bunun moda bir trend kavram olmadığını düşünerek bu çalışmaları yapıyoruz. Biz 2014 yılında da Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü'ndeydik. Bu destekleri için başta Rektör hocam Şirin Tekinay ve tüm Işık'lılara bize verdikleri tüm gönüllü destekler için çok teşekkür ederim. Korkarım ki biz bu çalışmaları bir süre daha yapacağız. Çünkü ' Bizde öyle şey olmaz , Biz bir aileyiz' yaklaşımı sorunları görmezden gelerek sümen altına itiyor. Bu da tabii ki maliyeti çok büyük ama görünmeyen hasarları hem kişide hem de işletmede, kurumda ne yazık ki karşımıza çıkarıyor. Niyetimiz bu çalışmalara devam etmek ama diliyorum ki yapılan olumlu şeyleri anlatarak devam etmek ve farkındalığı iş veren tarafında, işçi tarafında ve insan hakları insanlık onuru bağlamında ele almaya devam etmek." dedi.

İkinci açılış konuşmasını yapan Işık Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülden Güvenç:

Zorbalık, sosyal-psikolojide üç kategoride ele alınıyor. İletişim alanında belirli kişilere gösterilen alaycı tavırlar, küçük düşürmek, tek başına iken veya başkalarının önünde hakaret etmek, etik açıdan gücünü kötüye kullanmak, haksız ve adaletsiz şekilde davranmak, kişinin kendisini kurban gibi hissetmesine yol açmak hatta terfilerini engellemek, olumsuz cinsel yaklaşımda bulunmak. Buna gösterilen davranışlara psikolojik olarak baktığımızda beklenebileceği gibi utanç, suçluluk duygusu, aşırı stres yaşama sonucu duyulan öfke, iş yerinden huzursuzluk yaşama kaçınma isteği, hevesinin kırılması ve hastalık, uykusuzluk hatta işinden istifa etmek türünden sonuçlara varabiliyor. Peki bu tür ilişkilerin anlamı nedir? Zorbalıktaki amaç nedir? Buna bakıldığı zamanda şöyle bir gerekçe kuruluyor: Zorbalığı uygulayan kişi karşısındaki kişinin itibarını zedeleyerek pasifize ederek onun üzerinde kontrol kurmak. Bu tür yaşantıları maalesef toplumun her düzeyinde görebiliyoruz. İş yerlerinde, eğitim kurumlarında, devlette, siyasi ilişkilerde, uluslararası ilişkilerde, günlük yaşamda her an zorbalığı gözlüyoruz, canımız sıkılıyor ancak ortadan kalkmıyor. Peki zorbalık meselesi acaba nasıl önlenebilir? Makro yani toplumsal düzeyde bunun yolu hukuk sisteminden geçiyor. Yasalarla ya da işyerlerinde ve diğer sosyal kurumlarda uygulanan yönetmelikler yani caydırıcılık, uyarı bunların önüne geçilmesini sağlayabilecek sistemler.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay:

"Bir eğitim kurumu olarak daha çok iş dünyası açısından ele alınan mobingin bizler için ne kadar önemli olduğunu bu konudaki bilgilendirme bilinçlendirme çabalarına ne kadar canı gönülden katıldığımızı anlatamam. Biz 130 yıldır "İyi İnsan Yetiştirme" misyonuna sahip bir eğitim vakfının kurduğu üniversiteyiz. Hep söylediğimiz yüksek öğretim değil üniversite eğitimi. Çünkü eğitim hayat boyu süren bir etkinliktir, çabadır. Üniversiteler için yüksek öğretim yeterli değildir. Dünya çapında yüksek öğretim trendlerinin konuşulduğu forumlarda, artık homosapienlerin homosimbiyıs yani, dayanışmacı insanoğluna evrildiği konuşuluyor. Demek ki uygarlığı ilerletebilmemiz için, 21. Yüzyılın sorunlarıyla baş edebilmemiz için dünyadaki hayatın, bakın insan hayatı demiyorum gezegendeki hayatın sürdürülebilmesi için insanların dayanışmacı bir hale evrilmesi gerekiyor ve mobing bu yoldaki en büyük engellerden bir tanesi. İş hayatındaki ekonomiye olumsuz etkisi somut bir ölçüt olabilir ancak bizimki gibi binlerce binlerce yıllık bir kültürde aile içinden çok küçük yaşlardan başlayarak eğitimde de mutlaka bilgilendirme bilinçlendirmede yerini almalı, o yüzden bu tarz çabalara destek veriyor olmaktan çok mutluyuz, gurur duyuyoruz, artmasını diliyoruz ve işin en sonunda da hiç kalmamasını diliyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı.