Nazan Erkmen, "Düşler – Efsaneler" Retrospektif İllüstrasyon Sergisi Işık Üniversitesinde Açıldı

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, illüstrasyon sanatçısı Prof. Dr. Nazan Erkmen'in "Düşler – Efsaneler" Retrospektif İllüstrasyon Sergisi, 20 Ekim Salı günü Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Oditoryumu Galeri Işık'ta açıldı.

Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi'nin 20. kuruluş yılı kapsamında Rektörlüğü tarafından düzenlenen serginin açılışı, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay tarafından gerçekleşti.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay'ın gerçekleştirdiği açış konuşmasında; "Bu sergiler bizim için büyük bir gurur kaynağı. Nazan Erkmen'e 45 yıllık bu emeğinin ürünlerini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum. Nazan hocamıza biraz önce yapmayı en çok sevdiği şeyi sordum. Bir saniye bile sekmeden "çocuklar için çizmek" dedi. Umarım hepiniz içinizdeki çocukları da beraberinizde getirmişsinizdir. Hocamızı kutluyorum." diyerek Prof. Dr. Nazan Erkmen'e plaketini takdim etti.

Işık Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak; "Bugün burada bir ömre nelerin sığdığını görebildiğimiz bir resim, illüstrasyon sergisiyle baş başayız. Resimlere baktığımız zaman bir renk dünyası var, bir hayal dünyası var, çocukları anlama var, kitapları anlama var, bütün bunların tual üzerine yansıması var ve bir sanatçı hocamızın yaşam hikayesi var. Hocamız Prof. Dr Nazan Erkmen'e sergisini burada açarak bizleri onurlandırdığı için saygılarımı sunuyorum." dedi.

Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Erkmen; "Ülkemizin en önemli eğitim kurumlarından biri olan Işık Üniversitesi'nde sergi açmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum. Burada öğrenci olma fırsatını elde etmiş olan öğrenciler için sanatın farklı alanlarını tanıtıyor, her alanın en iyi sanatçılarını getirmeye bilhassa dikkat ediyor. Işık Üniversitesi Şile tarafında da bir sanat merkezi olarak tanınıyor. İlk ve orta öğretim okulu öğrencileri bu sergileri gezerek, sanata adım atıyorlar. Sanatın tanıtılması ve yaygınlaşması ile toplumun eğitilmesi görevini yine Işık Üniversitesi yerine getiriyor. Bu sergiyi açma fırsatını bana verdikleri için Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay'a çok teşekkür ederim.

Bu retrospektif sergi bir anlamda benim yaşamımı özetliyor. 45 yıl hiç durmadan, yorulmadan, sıkılmadan, bıkmadan, mücadeleden vazgeçmeden, hem idareci olarak, hem de sanatı bir arada yürütmeye çalışan bir kadın sanatçının öyküsü.

Ben illüstratörüm. İllüstrasyon kelime anlamı ile "çizmek" canlandırma sanatıdır. İllüstratör ile ressamın arasında hiçbir fark yoktur. Tek farklı illüstratör metine bağlı çalışır. Sergide yaklaşık 200'e yakın illüstrasyon bulunuyor. Bunların çoğu kitap resimleme ürünleridir. Çocuklar için çizdiğim kitaplar, konseptli sergiler için yaptığım illüstrasyonlar, kitap kapakları, çocuk tiyatrosu afişleri, şiir resimlemeleri, pul resimlemeleri gibi illüstrasyon sanatının pek çok türünü temsil ediyor. Bunların içerisinde Gılgamış, Dede Korkut, Mezopotamya Efsaneleri, Mitler, Mitolojiler, bu toprağın üstünde yaşamış olan tüm medeniyetlerin efsaneleri her zaman ilgimi çekti. Şiir resimlemek en zoruydu. Atatürk için yazılan şiirler, eşim Aydın Erkmen'le birlikte resimlediğimiz Ömer Hayyam şiirleri, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuklar için yazdıkları, değerli Mimar Cengiz Bektaş'ın yazdığı "Babam ve Ben" başlıklı şiirleri, Arif Damar, Cevdet Anday ve niceleri." dedi.

Nazan Erkmen, "Düşler – Efsaneler" Retrospektif İllüstrasyon Sergisi Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Oditoryumunda, 27 Kasım'a kadar izlenebilir.

Nazan Erkmen Kimdir?

Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü mezunu olan Nazan Erkmen'in ihtisas alanı illüstrasyon. Sanatçı, şimdiye kadar çocuklar ve büyükler için 125'in üstünde kitap ve yüzlerce kitap kapağı resimledi. Ülkemizde olduğu kadar yabancı ülkelerde ve Uluslararası sanat kurumlarında 50'ye yakın sergi açmış olan Nazan Erkmen, 2009′da Polonya Wroclaw 4. Uluslararası Resim Bienali Jüri üyeliği, 2010′da 32ci City Museum of Skopje Üsküp Uluslararası Öğrenci Afiş Yarışması jüri üyeliği, 2012-2013′de Üsküp Uluslararası Afiş Bienali, VII. ve VIII. International Biennial of Drawing Pilsen, 2015′de Accademia belle di arti di Torino 1nci Uluslararası FİSAD Sanat Festivali ve Bratislava Uluslararası İllüstrasyon Bienali'nde jüri üyeliği yaptı.

Sanatçı, sanat alanındaki başarısı yanı sıra kendisine layık görülen ulusal ve uluslararası 22 ödülün yanı sıra, topluma yaptığı hizmetler nedeni ile de Türkiye Kadınlar Birliği tarafından "Lider Kadın Sanatçı" ve Mevlana Derneği tarafından da "Topluma Hizmet Ödülü" ödüllerle taltif edilmiştir. 2014′de Uluslararası dil ve Medya Üniversitesi Roma sanat fakültesi öğrencileri ve Roma Fondazione Vakfı tarafından eserlerinde ve yaşamında çalışmalarını kadın ve çocuk haklarına adayan Uzakdoğu ve Yakındoğu Seçilmiş Kadın sanatçılar arasında seçilmiştir. 2006–2012 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi iki kez seçimle göreve gelen ilk kadın dekandır ve 2012–2015 yılları arasında Doğuş Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Dekanlığını yapmıştır. Halen Doğuş Üniversitesinde görevlidir.