Işık Üniversitesi ve InnoCampus Başladı

"Işıklı Yenileşim" Atılımı Hızla Devam Ediyor

Işık Üniversitesi yaratıcı düşünme, yenilikçi fikirler üretme ve bu fikirleri geliştirerek yenilikçi girişimlere dönüştürme yetkinliklerini arttırmak amaçlı işbirliklerine bir yenisini daha ekledi. Ülkemizde aynı amacı güden, yenileşimi yaymak üzere seyyar fabrikasyon laboratuvarları kurup uygulamalı yenileşim (inovasyon) ve girişimcilik eğitimleri veren InnoCampus, 2016 yazında Işık Üniversitesi Şile Kampüs'te kamp kuracak.

27 Kasım 2015 tarihinde Işık Üniversitesi, InnoCampus ile Şile Kampüsü'nde gerçekleşen işbirliği anlaşmasında Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay; "Üçüncü sayısal devrim yani iletişim ve bilişimden sonraki üretim devrimi dünyada 12 yıl önce başladı. Biz geçen yıllarda fabrikasyon laboratuvarlarıyla, "maker,"yani "yapıcı"lar hareketiyle ülkemizde bunu yeni yeni yakalamaya başladık. Ancak sıçrama yaparak dünyanın şu anda olduğu yeri yakalayabiliriz. Üniversitemizin öncülerinden olduğu bu sayısal hareketin ülkemizdeki ilk örneklerinden birini gerçekleştiriyoruz" dedi.

InnoCampus'un amacı, özel tasarlanmış mobil bir kampta, işbirliğine dayalı inovasyon ve girişimcilik eğitimleri vermek, yaratıcı ürünler ve hizmetler tasarlanmasını sağlamak. InnoCampus'ün hikayesini anlatan Memet Ünsal; "Gittiğimiz üniversitelere üç konteynerin birleşmesinden oluşan geniş bir alanda takımların projelerini gerçekleştirebileceği bir kamp oluşturuyoruz. İlham verici ortamların çok önemli olduğuna inanıyoruz. Planımız, her şehirde elemelerden sonra 40 kadar girişimci adayı seçmek ve onlarla ilerlemek." dedi.

Proje, üniversitelerin yanı sıra kamu, özel sektör ve STK'larla da kurulacak işbirliği ve ortaklıklar yoluyla dinamik bir yenileşim ve girişimcilik ekosisteminin oluşturulmasına, bu sayede Türkiye'nin yenileşim performansının ve gençlerin istihdamının arttırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Yenileşim ve girişimcilik deneyimlerini üniversite öğrencileri başta olmak üzere tüm yenilikçilere yaşatmak amacıyla tasarlanmış kar amacı gütmeyen, aynı zamanda ortak çalışma, ortak öğrenme, ortak yaratma alanı ve dijital platformlardan oluşuyor.

Proje Nasıl Çalışıyor?

InnoCampus programının 4 önemli bileşeni var. Birincisi "Ortak Çalışma" alanında girişimci öğrencilerin birlikte çalışacakları, fikirlerini paylaşabilecekleri, takımlar oluşturabilecekleri, bire bir koçluk ve mentörlük hizmeti alabilecekleri, ilham veren bir ofis kurulması. Bu alanı kullanan ''girişimci adayları'' fikirlerini olgunlaştırmaya, bir iş planı oluşturmaya ve ekiplerini kurmaya çalışıyorlar, aynı zamanda da diğer takımlarla görüş alışverişinde bulunuyorlar.

Diğer bir kavram olan "ortak öğrenme" öğrencilerin belirli bir program çerçevesinde girişimcilik ve inovasyon süreçleriyle ilgili çeşitli konularda interaktif atölye çalışmalarına, seminerlere ve ilham veren konuşmalara katılabilecekleri bir etkinlik alanıdır. Katılımcılara gönüllü eğitmenler tarafından daha çok uygulamaya yönelik, her biri birer hafta sürecek "Uygulamalı Girişimcilik ve İnovasyon Programı" 4 hafta boyunca yetkin ve deneyimli uzmanlar tarafından veriliyor.

Bir diğer kavram sayısal tasarımla yaratma alanı FABLAB; katılımcıların tasarladıkları ürünlerin prototiplerini bilgisayar destekli alet ve makinalarla üretebilecekleri bir yaratıcılık laboratuvarıdır. Ortak çalışma ve öğrenme birimlerinde fikirlerini iş planına döken girişimci adaylar, bu alanda fikirlerini fiziksel ürünlere de dönüştürebiliyorlar.

Son kavramsa sayısal platform: InnoCampus'e katılanların sanal ortamda buluştukları, paylaşım ve etkileşimde bulundukları ve haberleştikleri Internet tabanlı bir platformdur. InnoCampus'un bu alanı fiziksel ortamda kurulan bağlantıların ve fikir alışverişinin sanal ortamda sürmesini sağlıyor.