Yrd. Doç. Dr. Shane Brennan "Xenophon in Anatolia" Konferansı ile Işık Üniveristesindeydi

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Şile Oditoryumunda, Rektörümüz Prof. Dr. Şirin Tekinay, Dekanlarımız, Öğretim Üyelerimiz, öğrenciler ve tarih meraklılarının katılımı ile gerçekleşen "Xenophon in Anatolia" konferansı Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eva Şarlak'ın açış konuşması ile başladı.

Yrd. Doç. Dr. Shane Brennan'ın üç bölüme ayırdığı konuşmasının ilk bölümünde; Sokrates'in öğrencisi Yunan filozof, yazar, tarihçi ve asker olan Xenophon'u değerlendirdi. İkinci bölümde Xenophon'un önemli eserlerinden olan ve Anadolu'nun tarihi, coğrafyası ve etnografyası için bir kaynak olarak gösterilen "Anabasis" hakkında değerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Shane Brennan son olarak Anabasis'den alıntılar ile Anadolu tarihi hakkında değerlendirmeleri ile konuşmasını tamamladı.

Konuşması sırasında özellikle Anadolu topraklarının medeniyetler coğrafyası olduğunu dile getiren Shane Brennan, Rektörümüz Prof. Dr. Şirin Tekinay'ın günün anısına takdim ettiği ve bir anadolu kültürü olan kahve fincan takımı hediyesiyle birlikte tüm katılımcılara teşekkür etti.

Xenophon

Xenophon, uzun yıllar Anadolu'yu işgal eden Pers ordularında bulunmuş çoğunlukla İranlıların askeri eğitim ve öğretim düzenleriyle ilgili görüşlerini yazmıştır. Bunlarla birlikte Pers ordularının tüm sefer kayıtlarını tutmuştur. Onun Tarih yazımında hemşehrisi Thukydides'ten etkilendiği söylenilir.

Anabasis

"Anabasis" veya "Onbinlerin Dönüşü" Hellen tarihçi Xenophon'un ünlü düzyazı yapıtıdır. Xenophon tarafından MÖ 400 yıllarında kaleme alınmış olan kitapta anlatılanlar üzerine çok sayıda kitap yazılmıştır. Anabasis, Yunanca yukarıya doğru yükselme, tırmanma veya çıkış gibi değişik anlamlara gelmektedir. Olasılıkla kitabın adı, Lidya'nın (İzmir ve çevresi) başkenti Sardeis şehrinden başlayıp Mezopotamya'ya doğru coğrafyanın yükselip dağlık alanlardan geçmesi veya ordunun sürekli tırmanması ile ilişkili olmalıdır. Anabasis, olayların anlatıldığı dönem açısından Anadolu'nun tarihi coğrafyası, gelenekleri, yerel halkları ve bunların yaşam koşulları hakkında önemli bilgiler vermektedir. Kardeşi II. Artakserkses'i devirerek Pers tahtını ele geçirmeye çalışan Kyros (Genç) için savaşan Hellen paralı askerlerin öyküsünü anlatır.