Işık'ta Sosyal Girişimcilik Atölyesi

Işık Üniversitesi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) işbirliği ile Sosyal Girişimcilik Atölyesi Şile Kampüsünde gerçekleştirildi.

Gençlerin sosyal problemlere yenilikçi ve kalıcı çözümler getirmelerinin amaçlandığı atölyede Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay; Işıklı Yenileşim ve Girişimcilik konulu konuşmasında "130 yıldır iyi insan yetiştirmeyi prensip edinen bir vakfın üniversitesiyiz. 2016-2020 stratejik planımızı çalışırken "iyi insanı" tanımlamaya çalıştık. Bir çok sıfat ve niteliğin arasında, yenileşimci ve girişimci sözcükleri de var. Girişimci dediğiniz zaman; yüksek teknolojiye dayalı, ticari değeri yüksek, topluma hizmeti ve katkısı ekonomik olarak da görülebilecek yenileşimden söz ediyoruz."dedi. Sosyal Sorumluluk Projeleri Kulübü'nün çalışmalarından da bahseden Tekinay, "Sosyal girişimciler de diğer tüm girişimciler gibi risk alarak, plan yaparak, toplumun hizmetine sunacak ürünler katmak isterler." diyerek sosyal sorumluluk ve sosyal girişimciliğin toplumsal sıkıntıların aşılmasındaki önemi vurguladı.

Işık Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Beba; "Günümüzde her girişimci hareketin arkasında, sosyal bir açılım olmak zorundadır. Sosyal girişimciliğin adı bugün itibariyle sosyal iş oldu. Önemli dünyayı değiştirmek. Her projede düşüneceğiniz ilk şey dünyanı daha iyi bir duruma götürebilmek. Dedi. Girişimci olabilmek için önce doğru ihtiyaçların belirlenmesi, ardından farklı disiplinlerden doğru takım kurulması gerektiğini belirten Beba, "Ticarete dönüşebilir bir icat yapıldığında ve sürdürülebilir olduğunda iş hayatı oluşuyor, istihdam yaratılıyor, ekonomi büyümeye başlıyor. Bir fikir, bir işe dönüştüğü zaman ve o iş satılıp fatura karşılığında paranı aldığın zaman o girişimciliktir" diyerek dünyadan girişimcilik örnekleri verdi.

Sosyal girişimcilik atölye çalışmasının geçmişi ve amacından bahseden Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) İlke Keleşoğlu ise; "Sosyal girişimcilik kavramının yaygınlaştırılması için, bağışlara dayanan bir yapı yerine, ekonomik bir model ile sosyal sorunları çözmeyi hedefleyen sosyal inovasyonculara ihtiyaç bulunuyor." dedi.

Atölye Eğitmeni Jason Lau; "Sosyal girişimciler toplumun önde gelen sorunlarına yenilikçi çözümler getiren bireylerdir. İş dünyasının yüzünü değiştiren girişimciler gibi, sosyal girişimciler de toplumsal dönüşümün önemli araçlarıdır." dedi. Bazı tanınmış sosyal girişimcilerden, vaka çalışmalarından, sosyal girişimcilik çözümleri örneklerle, öğrencilerin de katılımlarıyla atölye dersi sona erdi.

Proje kapsamında sosyal girişimciliğin yaygınlaştırılması ve gençlerin öncülüğünde sosyal girişimlerin kurulması hedefleniyor.