Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sıkça Sorulan Sorular

Klinik psikoloji insanın “normal” ve “normal dışı” davranışları ile ilgilidir. Araştırma özelliği temelde insan davranışlarıdır ve araştırmalarla elde edilen bu bilgiler pratikle bütünleştirilerek uygulanır. Bu alanın önemli bir özelliği de ölçme değerlendirme fonksiyonudur. Klinik psikologlar gözledikleri, inceledikleri kişilere yönelik kararlarını temellendirebilmek için çeşitli yöntemlerle bilgi toplarlar ve genellikle psikolojik açıdan sorunları, sıkıntıları olan, stresli kişi ya da gruplara yardım ederler. Özellikle zaman zaman koruyucu ruh sağlığı içerisinde de yer alırlar. Bu özellikler, diğer uzmanlık alanları ile çakışan yönleri olduğunu düşündürse de önemli olan onların klinik tutumları ve yaklaşımlarıdır. Davranışın doğasının ne olduğunun öğrenilmesi değil, bu bilgilerle neyin nasıl yapılacağını bilmek ve bu konuda beceri geliştirmek de klinik psikologların görevleri arasındadır. Normal ve anormal davranışı ayırt etmek amacıyla soruna ve durumun tanımını yapabilmeye yönelik araştırmalar ve ölçümler yapılması klinik psikoloji alanı için önemlidir.

Klinik psikolog olabilmek için bu alanda en az “yüksek lisans” derecesi almak gerekir. Bu alandaki yüksek lisans programları üniversitelerin psikoloji bölümlerinde açılmaktadır. Bu programlarda verilen dersler arasında ileri psikopatoloji, çeşitli psikoterapi teknikleri, araştırma yöntemleri, tanı ve değerlendirme gibi bir çok dersin yanı sıra öğrenilen becerilerin uygulanmasına yönelik süpervizyon dersleri de bulunmalıdır. Ayrıca klinik stajları ile alanda belli bir araştırmaya dayalı bilimsel çalışmalar/projeler/tezler de bu programların önemli tamamlayıcılarıdır.

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, KLİNİK PSİKOLOJİ (Türkçe, Tezli/Tezsiz) alanında lisansüstü (Master of Arts) derecesi almaya hak kazanmaktadırlar

Türkiye'de klinik psikolog sayısı belirlenen ihtiyacın oldukça altındadır. Klinik psikologlar; uzmanlık alanlarının getirdiği ayrıcalıklara bağlı olarak çocuk ve yetişkinlerle çalışabilirler. Genel olarak duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunların, yanı sıra hafif ve orta derecede çeşitli ruhsal problemlerin tanı ve tedavi sürecinde görev alabilirler. Diğer yandan ağır kişilik bozuklukları ve psikotik bozukluklarda da uygun şartlar sağlandığında psikiyatri hekimleri ile birlikte çalışabilirler. Klinik psikologlar, akademik ortamlarda çalışabilecekleri gibi, sağlık sektörü içinde de özel ya da kamu hastanelerinin ruh sağlığı birimleri/bölümlerinde, psikoterapi veya psikolojik danışmanlık merkezlerinde, rehabilitasyon merkezleri ve özel eğitim kurumlarında, klinik hizmetler sunan sivil toplum kuruluşlarında, klinik araştırma yapan kuruluşlarda, işyerlerinde, klinik psikologlara yer veren ilk, orta ve yüksek öğrenim kurumlarında, huzurevlerinde, hukuk ve adli alanlarda (aile mahkemeleri, denetimi serbestlik büroları, cezaevleri), halk sağlığı merkezlerinde çalışabilirler.

Program'a öğrencileri seçerken değerlendirmeler 

  • Başvuru dosyası 
  • Bilimsel sınav (her başvuru dönemine göre belirlenir) 
  • Mülakat aşamalarından oluşur. 

Bu üç aşamanın başvuru sürecindeki etkileri Klinik Psikoloji Program Koordinatörlüğü ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından belirlenir. Başvuru dosyasını eksiksiz iletenler bilim sınavına girmeye, bilim sınavını başarıyla geçenler ise sözlü mülakata girmeye hak kazanır.

Doğrudan ya da dolaylı klinik psikoloji ile ilgili ve/veya sosyal sorumluluk alanında etik ilkelere bağlı yapılan tüm çalışma ve faaliyetler adayların kabul sürecini güçlendirmektedir.

Özel bir hazırlık gerekmemektedir. Mülakat, klinik görüşme tarzında yapılır ve adayın klinisyen olmaya uygunluk derecesi değerlendirilir. Diğer yandan mülakatta da adayın bilgi düzeyini ölçme amacıyla bilim sınavına benzer sorular sorulabilir.

Evet; ancak kabul edilmeniz durumunda, kayıt zamanına kadar bu belgeyi temin ederek iletmelisiniz.

Başvuru dosyasında bu belgelerin fotokopileri olabilir, ancak kayıt aşamasında asılları istenmektedir.

Başvuru dönemi her yıl yaklaşık 1 ay öncesinden duyurulur. Bu dönemi Üniversite web sitesinden, Klinik Psikoloji Koordinatörlüğünden veya Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nden takip edebilirsiniz. Kesin tarihler web sitesi üzerinden ilan edilmektedir.

Programımız yalnızca Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ve Tıp Fakültelerinden mezun öğrencileri kabul etmektedir.

Programa başvuru sayısında herhangi bir sınırlama yoktur ve başvuru prosedürü her başvuru için aynıdır.

Derslere %70 devam zorunluluğu mevcuttur. Bu nedenle çalışma imkanı olabilmektedir. Ancak temelde önceliğin bu programa verilmesi öngörülür. Derslerin gün ve saatleri adaylar tarafından dikkate alınmalıdır. Programın yapısı gereği haftanın bir kaç gününü tam gün olarak eğitime ayırmaları gerekmektedir.

Her yıl burs kotası belirlenmektedir. Programı kazananların listesi burs taleplerinden bağımsız olarak başarı sırasına göre belirlenmektedir. Burs dağılımı başarı ölçütleri doğrultusunda yapılmaktadır.

Yüksek lisans programımız projeli ve tezli olarak sürdürülmektedir. Adayların kabul aşamasında başarı listelerinde kabul edildikleri bölüm tezli veya tezsiz olarak belirlenmektedir. Programa devam ederken birinci yılın sonunda koordinatörlüğün belirlediği kontenjan ve kriterlere bağlı olarak uygun görülen öğrenciler istedikleri takdirde tezli bölüme geçebilmektedir. Her iki programda da alınan teorik veya uygulamalı dersler benzer olup, tezli program dört dönem, tezsiz program ise üç dönemden oluşmaktadır. Bununla beraber tez, projeye göre daha kapsamlı ve dolayısıyla daha uzun süren bir araştırma şekli olarak tanımlanabilir.

İkinci yıldaki klinik stajlar, Üniversitemiz Psikolojik Danışmanlık Birimi'nde (PDB) ya da süpervizyon altında psikoterapi hizmeti sunan merkezler ve çeşitli hastanelerin psikiyatri birimlerinde yapılmaktadır. 2020-2021 ve 2021-2022 Eğitim öğretim yılı stajları Moodist Psikiyatri hastanesinde yapılmıştır. Diğer yandan öğrenci stajlarının yanı sıra klinik psikoloji eğitimlerinin üçüncü dönemi itibariyle öğrenciler klinik süpervizyonları kapsamında vaka takibine başlarlar ve staj yılı boyunca her stajyer programın klinik süpervizörlerinden süpervizyon almaktadır.

Üniversitemiz web sitesindeki bilgileri incelemenize rağmen cevaplanmamış sorularınız var ise klinik psikoloji program koordinatörlüğüne e-posta yoluyla ulaşabilirsiniz: 

klinik.psikoloji@isikun.edu.tr