Elektronik Laboratuvarı

Elektronik devrelerin çalışma prensiplerinin incelendiği bu laboratuvarda, çeşitli elektronik devre elemanlarının özeğrilerinin çıkarılmasına ve bu elemanlar ile gerçekleştirilen güç kaynağı, yükselteç, salıngaç, gibi devrelerin ve değişik dijital elektronik devrelerinin uygulamalı olarak tasarımına yönelik deneyler yapılmaktadır. Öğrenciler temel elektronik uygulamlarına yönelik bir proje çalışmasını bu laboratuvarda gerçekleştirirler.

Deneyler ve Uygulamalar

Yarı iletken Jonksiyon Diyot Karakteristiklerine Giriş ve Diyot Uygulamaları.
Genel diyot karakteristiğinin ve kenetleyici, kırpıcı, doğrultucu gibi bazı diyot uygulamalarının osiloskop, işaret üreteçleri ve ölçü aletleri yardımıyla gerçeklenmesi ve incelenmesi.

İki kutuplu Jonksiyon Tranzistor (BJT) Karakteristiği ve Ortak Emetör Kuvvetlendirici
BJT uçbirimleri belirlenir ve temel tranzistor karakteristikleri incelenir. Ortak emetörlü kuvvetlendiricinin AC/DC gerilim değerleri, voltaj kazancı, giriş/çıkış empedansı, alt ve üst kesim frekans değerleri ölçülür.

Jonksiyon Alan Etkili Tranzistor (JFET) Karakteristikleri ve Ortak Kaynak Kuvvetlendiricisi
Jonksiyon alan etkili tranzistor (JFET) karakteristikleri incelenir. Ortak kaynak kuvvetlendirici özellikleri, AC/DC gerilim değerleri, gerilim kazancı, giriş/çıkış empedansı, alt ve üst kesim frekans değerleri ölçüm yoluyla belirlenir.

İşlemsel Kuvvetlendirici Özellikleri ve Uygulamları
İşlemsel kuvvetlendiricinin özellikleri ve kazanç, ofset gerilimi, slew rate, frekans cevabı gibi performans karakteristikleri incelenir ve bazı işlemsel kuvvetlendirici uygulama devreleri gerçekleştirilir.

Güç Kuvvetlendiricileri
Class A,B ve AB tipi bazı güç kuvvetlendirici devreleri incelenir ve karakteristik değerleri ölçülür.

Osilatörler
Çeşitli basit osilatör devreleri kurulur ve bunların dalga karakteristikleri incelenir.

Geribeslemeli Kuvvetlendiriciler
Değişik tiplerde geribeslemeli kuvvetlendirici devrelerinin kurulur ve geribesleme etkisi incelenir.

Donanım

Multimetre (Goldstar DM-312, Brymen BM807, Protek 506) (Basamak Sayısı: 3.5, DC Voltaj Sınırı: 400mV - 1000V, AC Voltaj Sınırı: 400mV - 750V, DC Akım Sınırı: 4mA - 10A, AC Akım Sınırı: 4mA - 10A, Direnç Ölçüm Aralığı: 400Ω - 40MΩ, Kapasite Ölçüm Aralığı: 40nF - 40μF)

Osiloskoplar (Agilent 54621D, Tektronix TDS210) (2+16 kanal MSO model, 60 MHz, 4 MB of MegaZoom derin hafıza memory, Güçlü, Esnek tetiklemeli I²C, SPI, LIN, CAN and USB, Standart tümleşik floppy, RS-232 and parallel portlar, FFT özellliği, 60 MHz , 1 GS/s örnekleme oranı, 2 Kanal, Otomatik Ölçme, Autoset özelliği)

Güç Kaynakları (Instek GPS-3030DD, LG GP-4303D, DF1731SB) (3 Kanal, 3A max., Kısa devre korumalı)

İşaret Üreteci (Instek GFG-8210, Goldstar FG-2002C, Topward 8150) (Frekans band genişliği: 10MHz, Dalgaşekilleri: Sinüs, Üçgen, Kare, Rampa, TTL ve CMOS Çıkış, İki-adımlı (-20dBx2) ve Değişken azaltıcı, 150 MHz yüksek çözünürlüklü 6 basamak sayıcı)

İlgili Dosyalar