Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Yatay Geçiş Sıkça Sorulan Sorular

Altta yer alan başlıklar ile  yatay geçiş yapabilirsin;

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanlarınla yatay geçiş yapabilirsin. Kayıt olduğun yıldaki merkezi yerleştirme puanın, geçmek istediğin bölümün aynı yıldaki puanına eşit veya ondan yüksek ise o bölüme yatay geçiş yapabilirsin.

Ek Madde 1 ile – Merkezi Yatay  geçişlerde bölümler arası yatay geçiş yapılabilmektedir. Ön lisanstan Lisansa, Lisanstan Ön lisansa merkezi puan ile 1 defaya mahsus olmak üzere geçiş yapabilirsin.

Ortalama ile Yatay Geçiş (GNO): Ortalama ile sadece aynı düzeydeki ve eşdeğer programlar arasında geçiş yapılabilirsin. Bunun için mevcut üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamanın en az Işık Üniversitesi Yatay geçiş yönetmeliğinde belirtilen kriterlere sahip  olman  gerekmektedir.

Elbette. Açık Öğretim bölümlerinden üniversitemize hem merkezi yerleştirme puanınla (Ek-1 Madde) hem de ortalamanla (GNO) yatay geçiş yapabilirsin.

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişlerde tüm kurallar aynı iken GNO ile geçişlerde üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamasının üstte yer alan link çerçevesinde olması gerektiğini unutmamalısın.

  • Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Yatay geçiş için mevcut üniversitende en az bir dönem okumuş olmak şartı vardır. Bunun dışında hazırlık sınıfı dâhil her sınıfta yatay geçiş mümkündür.
  • Ortalama ile Yatay Geçiş (GNO): Ortalama ile birinci sınıfın ikinci yarıyılına başlarken ve ikinci sınıfın ilk yarıyılına (üçüncü yarıyıla) başlarken yatay geçiş yapabilirsin. Hazırlık sınıfında ortalama ile yatay geçiş yapılamamakta olduğunu bilmelisin.

     

Elbette.

Okul uzatan öğrenciler de Ek-1 Madde kapsamında yatay geçiş yapabilmektedirler. Bu durumda yine mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanına bakılmaktadır.

Yatay geçişlerde de azami okuma sürelerinin dikkate alındığını unutma.

Ek Madde-1 ile yatay geçiş hakkının bir kez olduğunu unutmamalısın, sonuç olarak, daha önce ek madde-1 kapsamında yatay geçiş yapmayan tüm öğrenciler diledikleri dönemde yatay geçiş müracaatı yapabilirler…

2020-2021 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre (Ek Madde-1) Yatay Geçiş Kontenjanları Ve Öğrenim Ücretlerine web sayfamızdan  ulaşabilirsiniz.

Yatay geçiş başvuruları için son tarih 29 Ocak 2021…

Kaçırdı isen üzülme, gelecek dönem Ağustos ayında Güz yarıyılında başvuru yapabilirsin.

 


 

Eğitim dili İngilizce olan programlara puanın tutuyor ise geçiş yapabilirsin, Işık Üniversitesi İngilizce sınavına yada İngilizce hazırlık yönergesinde yer alan sınavlarda başarılı olman halinde İngilizceyi atlayarak eğitimine devam edebilirsin.

2021 – 2022  Güz Döneminde yatay geçiş  yapabilirsin.

Evet, merkezi yerleştirme (Ek-1 Madde) ile yatay geçiş yapabilirsin. Hazırlık sınıfında ortalama (GNO) ile yatay geçiş yapılamamaktadır.

Hayır. Başarısız derslerinin olması yatay geçiş yapmana engel olmaz.

Yatay geçişlerde mevcut burslar geçerli değildir, puan aralığının yerinde ki bursu alabilirsin. Azami süre sonunda bursunun kesileceğini unutmamalısın.

Mevcut bölümünde aldığın ve başarılı olduğun dersler, geçmek istediğin bölümün dersleri ile içerik ve kredi açısından karşılaştırılır ve uygun görülen dersler Akademik Birim kararı ile muaf sayılır.

Hayır. Yatay geçiş kaydı tamamlandıktan sonra Üniversitemizden alacağın belgeyi KYK'ya ibraz edersen bursun devam eder. Tüm kayıtlar YÖKSİS aracılığı ile tarafımızdan Devletin ilgili mercilerine de iletilmektedir.

Lisans öğrencisiyim, ön lisans programlarına geçiş yapabilir miyim? / Ön lisans öğrencisiyim, lisans programlarına geçiş yapabilir miyim?

Elbette. Merkezi yerleştirme (Ek Madde 1) ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsin.

Daha önce geçiş yapmamalısın.

Ek Madde-1 ile yatay geçiş yaptı isen, 1 kereliğe mahsus olmak üzere eski bölümüne dönüş yapabilirsin.