Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kaynaklar

Broşürler
Kariyer Planlama Yöntemleri

KARİYER VİZYONU OLUŞTUR

Kendimizi gelecekte nerede ve nasıl görmek istiyoruz?  Bu soruların cevabını oluşturduğumuz vizyon hedefi ile açıklayabiliriz. Vizyon kısa, orta ve uzun vadede gerçekleşmesini istediğimiz hedeflerden oluşturulur. Belirlenen hedefler doğrultusunda adımlar atarak hedeflenen varış noktasına ulaşabilirsiniz.

Kariyer hedefini belirlemede yardımcı olacak sorular nelerdir?

KARİYER HEDEFLERİ BELİRLE
  • Ben kimim?
  • Nasıl bir meslek tercih etmeliyim?
  • Mezun olduktan sonra ilk 5 yıl içerisinde ve gelecek 10 yıl içerisinde kendimi nerede görüyorum?
  • Verimli bir şekilde çalışmamı destekleyecek ortam nasıl olmalıdır?
  • Önemli olan hızlı koşmak mı? Yoksa sürekli birilerini geçiyor olmak mı?
  • Seni diğer insanlardan farklı kılacak işler neler?

KARİYER HEDEFLERİ BELİRLE

İlk önce kısa vadeli hedeflerle başlayın. Kısa vadeli hedefleriniz üzerinde çalışın daha sonra orta, uzun vadeli olan planlarınızı oluşturmaya başlayın. Kısa vadeli hedeflerin süresi 1-3 yıl arasıdır. Bunları orta ve uzun vadeli hedefler haline dönüştürmek için 3 veya 5 yıla ihtiyacınız vardır. Kısa vadeli hedeflerini başardıkça, bu başarı uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır.

Hedeflerinizde gerçekçi olun. Kariyer hedeflerinizi adım adım tamamlamanız gerekir fakat onları fazla hızlı yada yüksek hedefler haline dönüştürürseniz, ulaşılamaz hale gelirler. Hedeflerinize bağlı kalarak süreci sindirerek, acele etmeden varacağınız noktaya emin adımlar ile ulaşmalısınız.

Örneğin; yeni mezun bir kişinin işe başladığını düşünelim. Hedef olarak öncelikle iş yaşamında başarıyı hedeflemelidir. Daha sonraki hedeflerinde ise bir üst pozisyona yükselmeyi hedef haline getirmelidir. Hedeflerini belirlerken aşamalı olarak planlamalıdır.

Hedeflerinize nasıl ulaşacağınız konusunda net bir fikre sahip olun. Kariyerinizi ilerletmek için atacağınız adımları, uygulayacağınız eylemleri kendinize de açıklayabilmeniz gerekir. Atacağınız adımlar konusunda kararsızsanız, hedefinizi daha yönetilebilir parçalara ayırmanız gerekmektedir.

3
4
Harekete Geç (İş Arama)

Ön yazı ve öz geçmiş oluşturulduktan sonra belirli kaynaklar kullanılarak doğru iş ya da staj tercihinde bulunulmaktadır. Hangi alanda, hangi işi yapmak istediğinizi belirlemeniz iş arama sürecinde daha sağlıklı ilerlemenizi sağlayacaktır. İş arama sürecinde yardımcı olacak kaynaklar:

İş arama sitelerinden başvurular yapılabilir. İlgilendiğiniz alanlarda çalışan eski mezunlar, çalışanlar ile iletişime geçilebilir.

Tercih ettiğiniz şirketlerin İnsan Kaynakları departmanları öncelikli başvuru yapacağınız kanallar olacaktır. Okulunuzun paylaşmış olduğu Kariyer fırsatları ilanlarını takip edebilirsiniz.

GÜVENİNİ ASLA KAYBETME!

Makaleler
Mülakatlarda Sorulacak En Kritik 3 Soru
  • Daha önce seninle Bu pozisyonla neden ilgileniyorsunuz? ve Önceki işinizden neden ayrıldınız? sorularının cevabını paylaşmıştık. Bugün ise mülakatlarda sıkça sorulan sorulardan birini daha senin için cevaplayacağız.
  • Bir iş görüşmesinde sorulması garanti olan sorulardan biri de "Bana ……  ile ilgili bir zaman söyleyebilir misiniz? Buradaki boşluk, birçok konuyla ilgili doldurulabilir. Karşılaştığın kriz anlarındaki çözüm yöntemlerin, başarıların, zayıf yanların vb.
  • İK uzmanları belli dönemlerde aldığın kararlarla ilgili tavrını görmek için mülakat anında sana bazı sorular sorabilir. Geçmişe dönük tecrübeler hakkında fikir edinebileceği sorular, işe alım uzmanlarının favorileridir; çünkü bu sorularla karşılarındaki adayı daha yakından tanıyabilirler.
  • Mülakat sorularının çoğu becerilerine ve yeteneklerine odaklanırken, "Bana ……  ile ilgili bir zaman söyleyebilir misiniz? sorusu çalışma şekline odaklanır.
  • Bu soruları başarılı bir şekilde cevaplamanın yolu ise birbiriyle bağlantılı bir kurgu oluşturmak. Yani belli bir akışta ve tutarlı bilgiler verilmek. Bu nedenle sakinliğini koruyarak, akıcı bir şekilde bu soruyu cevaplamalısın.

Cevabında net ol

İK uzmanının ilgisini çekmek için öncelikle kısa ve yalın bir şekilde tek cümle söyleyip, daha sonra bu cümleni destekleyecek örnekler vermelisin.  Bu detaylandırma kısmını, zor durumlarla nasıl başa çıkacağını anlatarak değerlendirebilirsin. Sorunları nasıl çözdüğüne dair örnekler kullanarak, güçlü yönlerini ön plana çıkarabilirsin. Hatta burada mümkünse ölçülebilir sonuçlara yer vermelisin. Bu seni daha inandırıcı kılacaktır.

Cevabının başında olduğu gibi sonunda da etkili bir son cümle kullanmalısın. Örneğin; "Kısacası, tüm bunlar bana işimin birçok kısmı için faydalı bir ders oldu ve yeni çalışmalarımı şekillendirdi." gibi…

Kritik sorular neler?

Bu soruyla İK uzmanının duymak istediği şey; nasıl başarısız olduğun değil, sorunu nasıl çözdüğündür. Görüştüğün pozisyonla ilgili işine yarayacak bir örnekten bahsedebilirsin.

Bu soru sana, kişiler arası, liderlik ve iletişim becerilerini sergileme şansı verir. Cevabının bu becerilerden en az ikisini vurguladığından emin ol.

Bu soru, beklenmedik bir durumla karşılaştığında nasıl aksiyon alabildiğini anlamak için sorulur. Bu nedenle yine başvuru yaptığın pozisyonun dinamiklerini göz önünde bulundurarak gerçek cevaplar vermelisin.

Genel olarak mülakatlarda gerçek bir hikaye anlatmak en iyisi. Karşı tarafın duymak istediklerini anlatmaya odaklandıkça gerçeklerden uzaklaşabilir, anlattıkların arasında tutarsızlıklar oluşturabilirsin. Bu da işe alınma fırsatını kaçırmana neden olabilir; çünkü İK uzmanlarının kimin yalan söylediğini anlaması çok zor değildir. Sen en iyisi kendine bir iyilik yap ve dürüst ol.

Kaynak: Forbes