Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Psikolojik Danışma Nedir?

Psikolojik Danışmanlıktan Neler Bekleyebilirim?

Psikolojik danışmanlık bir gelişim ve öğrenme sürecidir, kendiniz, duygularınız, diğerleriyle ilişkileriniz vb hakkında... Hayatınızın herhangi bir döneminde bazen birden beliren bazen de zaman zaman varlığını hissettiren fakat baş edebildiğiniz bir problem sizi rahatsız etmeye başlayabilir.

isik-international-015

Herhangi bir gelişim ve öğrenme sürecinde olduğu gibi psikolojik danışmanlık sürecinde deaktif katılım, seanslarınızı aksatmadan devam etmek, psikologunuz/psikolojik danışmanınızla samimi ve dürüst bir ilişki sayesinde bu süreci tamamlamayı başarabilirsiniz.

Psikolog/psikolojik danışmanınız sizi dinleyecek, gerekli değerlendirmeleri yapacak, gizlilik ve profesyonel ilişki çerçevesinde sizinle hedefler belirleyerek bu doğrultuda sizinle çalışmaya başlayacaktır.

İlk bir-iki seansta sizin hakkınızda; sorunlarınız, duygularınız, davranışlarınız, hedefleriniz, gelişimsel döneminiz, geçmişiniz vb hakkında bilgiler toplanacak, bu bilgiler bütünsel bir yaklaşımla değerlendirilerek sizinle paylaşılarak bir çalışma hedefi ve çalışma düzeneği oluşturulacaktır.

Psikolojik danışmanlık desteği almak kişisel bir tercihtir. Herhangi bir durumda bize başvurabilirsiniz. Karşılıklı konuşarak size en iyi çözümü bulmak için destek verebilir, gerekli durumlarda başka birimlere ya da uygun olan kaynaklara yönlendirebiliriz. Verilen hizmetler ücretsizdir.

Hangi nedenlerle öğrencilerin yolu Psikolojik Danışmanlık Merkezine düşebilir?

  • Üniversite hayatına uyum
  • Motivasyon, karar verme, ders çalışma konularında yaşanılan zorluklar,
  • İlişkisel problemler (aile, kız/erkek arkadaş, oda arkadaşı vb.)
  • Sınav kaygısı
  • Yalnızlık ve utangaçlık
  • Mesleki alanlarda kararsızlık, ne yapacağını bilememe
  • Depresyon, intihar gibi düşünceler
  • Kaygı, stres
  • Kişilerarası ilişkilerde problemler yaşamak, etkili iletişim yollarını öğrenmek istemek
  • Yemek yeme, alkol, uyuşturucu problemleri
  • Sevdiği birinin kaybı ile ilgili yaşanan problemler

Psikolojik danışma kişisel, sosyal mesleki ve akademik konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme, uyumu sağlayabilme gibi konularda kişilik haklarına saygılı, gizliliğe önem veren, tarafsız profesyonellerden yardım alınabilen bir destek sürecidir.

Psikolojik danışmanlık sizi yargılamadan dinleyen, odanın içerisinde konuşulanların gizli kalmasını sağlayan tarafsız bir göz sunmaktadır.

Bazı insanlar kendilerini tarafsızca dinleyen, destekleyici ve samimi bir ortama ihtiyaç duydukları için psikolojik danışmana başvururlar Psikolojik danışmanlık süreci bir arkadaşla konuşmaktan farklıdır.

Psikolojik danışmaya başvuran kişiler yaşamlarından ve kendilerinden sorumlu olduklarının farkında olan ve problemlerini, yaşadıkları zorlukları çözmek için ilk adımı atmaya cesaret etmiş kişilerdir.

Değişim her zaman kolay değildir. Üzerinde zaman ve emek harcamak gereklidir. Psikolojik danışman/psikolog problemlerinizi çözmek için elinde sihirli değnek olan kişiler değildir.

Psikolojik danışmanlık sürecinde psikolog/psikolojik danışmandan öğüt beklenmemelidir. Hayatınızın süreçleri ve zorlukları hakkındaki detayları ancak "siz" en iyi şekilde bilebilir, en uygun çözüme "siz" karar verebilir ve bu çözümler/değişimleri hayatınızda "siz" yapabilirsiniz. Psikolog/psikolojik danışman size bu süreçte eşlik eder, ışık tutar.

Psikolojik danışmanlık merkezine başvuran kişiler "deli" değildir. Sadece hayatlarında karşılaştıkları zorluklar, sorunlarla ilgili değişik yollarla baş etmeyi öğrenmek, bu süreçte profesyonel destek almak isteyen kişilerdir.

Psikolojik danışmanlık sürecinde kişiler duyguları, düşünceleri, hayalleri, akıllarını karıştıran konuları, iç sıkıntılarını söze dökebilecekleri güvenli bir ortam bulurlar. Bazen sadece bunların söze dökülmesi, birisine aktarılması çözüme giden en kısa yolun görülmesini sağlayabilir.

Psikolojik danışmanlık süresi ve süreci kişiden kişiye çok farklılık göstermektedir. Bu süreci psikolog/psikolojik danışmanınızla tartışabilirsiniz.

Psikolojik Danışmanlık sürecini daha faydalı kılabilecek etkenler nelerdir?

Psikolog/psikolojik danışmanınızla samimi, açık ve dürüst bir ilişki kurmanız,

Görüşmelere düzenli devam etmeniz,

Görüşme dışında seanslarda konuşulanları düşünmeniz, takip etmeniz, farkına vardığınız sorunlarınız hakkında gözlem yapmanız (bazen sadece bu süreç gelişimi ve değişimi sağlayabilmektedir)

Seanslara hazırlıklı gelmeniz, seanslarda arasında sorunlarınız, görüşme konuları hakkında düşünmeniz,

Görüşmeler sonunda verilen ödevleri yerine getirmeniz, bu konularda yaşadığınız sıkıntılar, gelişmeleri psikolog/psikolojik danışmanınıza aktarmanız.

Hepimiz hayat koşulları karşısında zaman zaman zorlanmakta depresif ve kaygılıhissetmekteyiz. Aşağıda listelenen durumlar genel halinizi yansıtmıyor ve belli bir süredir kendini gösteriyorsa ise ve birden çok belirti varsa normal yaşamın dışında bir durumun habercisi olabilmektedir.

Akademik performansta veya davranışta belirgin değişiklikler

  • Derslerde düşük performans göstermek, dersi dinlerken zorluk çekmek,
  • Derse hiç girmemek, hep geç kalmak, ders çalışmak ve derslere katılım konularında isteksiz olmak,
  • Dikkat/hafıza zorlukları,
  • Saldırgan davranışlar,
  • Sınavlara hazırlanamamak, sınavda yüksek kaygı yaşamak
  • Hazırlandığınız halde sınavlardan düşük notlar almak
  • Sınavlara çalışmayı, ödev yapmayı ertelemek

Görünüş ve davranışlarda belirgin değişiklikler

  • Depresif veya uyuşuk ruh hali, uyanmakta veya uyumakta zorluk çekmek
  • Hiperaktiflik veya çok hızlı konuşmak,
  • Sürekli kızarmış gözler,
  • Kişisel bakımda değişiklikler,
  • Açıklanamayan kilo kaybı veya alımı,
  • Legal olmayan madde kullanımı ve/veya doktor tarafından verilmemiş ilaçların kullanımına ihtiyaç duymak

İntihar, zarar verme veya ölüm konularında konuşmalar

  • Çaresizlik ve umutsuzluk hisleri,
  • İntihar etmekle ilgili düşünceler,
  • Arkadaş veya ailesinden uzaklaşma isteği

Işık Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi uzmanları her türlü mesleki çalışmalarında hizmet verdikleri kişilere ilişkin olarak özel bilgileri korurlar. Belli bir güven içinde temin edilen bilgiler ancak hizmet alan kişinin kendisi ve/veya toplum için açık bir tehlike veya zarar teşkil ediyorsa (intihar, taciz vb.) gerekli önlemler alındıktan sonra danışanın bilgisi dâhilinde üçüncü şahıs veya kurumlara bilgilerin gerekli bölümü iletilebilir. Gizlilik ilkesi sadece bu gibi durumlarda göz ardı edilebilir.

Psikolojik danışmanlık bir gelişim ve öğrenme sürecidir, kendiniz, duygularınız, diğerleriyle ilişkileriniz vb hakkında... Hayatınızın herhangi bir döneminde bazen birden beliren bazen de zaman zaman varlığını hissettiren fakat baş edebildiğiniz bir problem sizi rahatsız etmeye başlayabilir.

Herhangi bir gelişim ve öğrenme sürecinde olduğu gibi psikolojik danışmanlık sürecinde de aktif katılım, seanslarınızı aksatmadan devam etmek, psikologunuz/psikolojik danışmanınızla samimi ve dürüst bir ilişki sayesinde bu süreci tamamlamayı başarabilirsiniz.

Psikolog/ psikolojik danışmanınız sizi dinleyecek, gerekli değerlendirmeleri yapacak, gizlilik ve profesyonel ilişki çerçevesinde sizinle hedefler belirleyerek bu doğrultuda sizinle çalışmaya başlayacaktır.

İlk bir-iki seansta sizin hakkınızda; sorunlarınız, duygularınız, davranışlarınız, hedefleriniz, gelişimsel döneminiz, geçmişiniz vb hakkında bilgiler toplanacak, bu bilgiler bütünsel bir yaklaşımla değerlendirilerek sizinle paylaşılarak bir çalışma hedefi ve çalışma düzeneği oluşturulacaktır.

Psikolojik danışmanlık desteği almak kişisel bir tercihtir. Herhangi bir durumda bize başvurabilirsiniz. Karşılıklı konuşarak size en iyi çözümü bulmak için destek verebilir, gerekli durumlarda başka birimlere ya da uygun olan kaynaklara yönlendirebiliriz. Verilen hizmetler ücretsizdir.

Arkadaşlarınız Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ne gitmek konusunda önyargılı olabilir ve damgalanmaktan korkabilirler. Psikolojik danışmanlık konularının çok geniş yelpazede yer aldığını her türlü problemin (ilişki problemleri, verimli ders çalışma teknikleri, stres, kaygı, depresyon vb.) ele alınabileceğini belirtin. Yardım istemek güçsüzlük değil güçlülükişaretidir.

  • Arkadaşlarınıza yardım alması için problemlerinin anormal veya çok ciddi boyutlarda olmasına gerek olmadığını anlatın.
  • Bazı öğrenciler herhangi bir nedenle psikolojik danışmanlık konusunda şüpheci ve isteksiz olabilirler. Psikolojik danışmanlığın gerekliliği hakkında konuşun fakat istemiyorsa zorlamayın ve açık kapı bırakın. Düşünmesi için zaman tanıyın.
  • Eğer isterlerse dışarıdan da yardım alabilirler, kampüste yardım almak istemeyebilirler. Bu konuda Psikolojik Danışmanlık Merkezi eğer istenirse güvenilir kuruluşlara yönlendirme yapabilir.
  • Unutmayın terapi kişisel bir tercihtir, kişi bu tercihi kullanma veya kullanmama hakkına sahiptir.
  • Gerekirse arkadaşlarınıza Işık Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi servislerinin ücretsiz ve gizlilik koşuluyla çalıştığını hatırlatın.
  • Kendi limitleriniz, zamanınız, yapmanız gerekenler ve yardım etme konusunda istekliliğiniz konularında içten olun.
  • Gerekirse, arkadaşınız yanınızda iken siz arayarak randevu alın.
  • Arkadaşınız çok ajite bir durumda ise Psikolojik Danışmanlık Merkezine kadar eşlik edin.

Eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız bizi arayın.