Psikolojik danışma kişisel, sosyal mesleki ve akademik konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme, uyumu sağlayabilme gibi konularda kişilik haklarına saygılı, gizliliğe önem veren, tarafsız profesyonellerden yardım alınabilen bir destek sürecidir.
Psikolojik danışmanlık sizi yargılamadan dinleyen, odanın içerisinde konuşulanların gizli kalmasını sağlayan tarafsız bir göz sunmaktadır.
Bazı insanlar kendilerini tarafsızca dinleyen, destekleyici ve samimi bir ortama ihtiyaç duydukları için psikolojik danışmana başvururlar Psikolojik danışmanlık süreci bir arkadaşla konuşmaktan farklıdır.
Psikolojik danışmaya başvuran kişiler yaşamlarından ve kendilerinden sorumlu olduklarının farkında olan ve problemlerini, yaşadıkları zorlukları çözmek için ilk adımı atmaya cesaret etmiş kişilerdir.
Değişim her zaman kolay değildir. Üzerinde zaman ve emek harcamak gereklidir. Psikolojik danışman/psikolog problemlerinizi çözmek için elinde sihirli değnek olan kişiler değildir.
Psikolojik danışmanlık sürecinde psikolog/psikolojik danışmandan öğüt beklenmemelidir. Hayatınızın süreçleri ve zorlukları hakkındaki detayları ancak "siz" en iyi şekilde bilebilir, en uygun çözüme "siz" karar verebilir ve bu çözümler/değişimleri hayatınızda "siz" yapabilirsiniz. Psikolog/psikolojik danışman size bu süreçte eşlik eder, ışık tutar.
Psikolojik danışmanlık merkezine başvuran kişiler "deli" değildir. Sadece hayatlarında karşılaştıkları zorluklar, sorunlarla ilgili değişik yollarla baş etmeyi öğrenmek, bu süreçte profesyonel destek almak isteyen kişilerdir.
Psikolojik danışmanlık sürecinde kişiler duyguları, düşünceleri, hayalleri, akıllarını karıştıran konuları, iç sıkıntılarını söze dökebilecekleri güvenli bir ortam bulurlar. Bazen sadece bunların söze dökülmesi, birisine aktarılması çözüme giden en kısa yolun görülmesini sağlayabilir.
Psikolojik danışmanlık süresi ve süreci kişiden kişiye çok farklılık göstermektedir. Bu süreci psikolog/psikolojik danışmanınızla tartışabilirsiniz.
Psikolog/psikolojik danışmanınızla samimi, açık ve dürüst bir ilişki kurmanız,
Görüşmelere düzenli devam etmeniz,
Görüşme dışında seanslarda konuşulanları düşünmeniz, takip etmeniz, farkına vardığınız sorunlarınız hakkında gözlem yapmanız (bazen sadece bu süreç gelişimi ve değişimi sağlayabilmektedir)
Seanslara hazırlıklı gelmeniz, seanslarda arasında sorunlarınız, görüşme konuları hakkında düşünmeniz,
Görüşmeler sonunda verilen ödevleri yerine getirmeniz, bu konularda yaşadığınız sıkıntılar, gelişmeleri psikolog/psikolojik danışmanınıza aktarmanız.